пятница, 15 июля 2022 г.

Огляд Line 6 Catalyst 100 - моделюючий гітарний комбопідсилювач у вінтажному стилі


Серія Catalyst від Line 6 є найновішим у поколінні підсилювачів, що долають розрив між величезними можливостями цифрового моделювання та прагненням багатьох гравців до простоти старої школи. Гітарні комбопідсилювачі Line 6 серії Catalyst пропонують деталізовані, переконливі моделі підсилювачів – але їх не надто багато – у компактному вінтажному дизайні, що робить пріоритетом запобігання втомі від опцій. Дуже доступні ціни роблять цю серію прямим конкурентом ультрауспішних комбопідсилювачів Boss Katana. Catalyst пропонується у трьох моделях: Line 6 Catalyst 60 та Line 6 Catalyst 100 (обидві мають один 12-дюймовий динамік) та Line 6 Catalyst 200 з двома 12-дюймовими динаміками. Для цього огляду я протестував Catalyst 100, який продається за дуже скромною ціною 399 доларів.

Плюси: відмінний баланс між цифровою потужністю та простотою. Легкий та супер доступний. Хороший додаток для редагування.

Недоліки: педальний перемикач у комплект не входить. Деякі функції інтуїтивно зрозумілі і вимагають вивчення керівництва. Без цифрового зчитування.

Проста складність
Catalyst має багато наворотів. Однак, на перший погляд, він дуже схожий на звичайний двоканальний підсилювач. Існують ручки для підвищення, посилення, низьких, середніх, високих частот, присутності, гучності каналу, ефекту, реверберації та загальної гучності. Також є ручка, що дозволяє вибрати одну із шести оригінальних моделей підсилювачів: чистий, бутіковий, передзвін, кранч, динамічний та гань-гейн. Міні-кнопки дозволяють зберігати та вибирати між двома налаштуваннями каналів або включати ручний режим, де ви бачите те, що отримуєте. Інші міні-кнопки дозволяють включати посилення, відстукувати темп, вибирати ефекти та тюнер. На задній панелі знаходиться ручка вихідної потужності, яка дозволяє вибирати між відключенням звуку, ½ вата, 50 ват та 100 ват. Також є роз'єм USB, вихід DI та петля ефектів.

Шість підсилювачів в одному
У цьому огляді недостатньо місця, щоб охопити всі моделі підсилювачів. І я підозрюю, що для багатьох гравців навіть кілька використаних у повному обсязі їхніх чистих та брудних варіацій будуть усім, що їм коли-небудь знадобиться. Проте можливості та потенціал Catalyst – особливо в порівнянні з його ціною – порадують будь-якого потенційного користувача.

Я почав свої власні експерименти з бутіковим звучанням при налаштуванні вихідної потужності ½ вата. Як і очікувалося, в цьому режимі не так багато вихідного сигналу, хоча як репетиційний підсилювач це дуже весело. Однак при налаштуванні вихідної потужності 50 Вт я міг чути і відчувати комбік повніше. Був запас по висоті, і він вражаюче динамічний і чутливий до нюансів гри. І було на диво легко отримати шматочок у стилі SRV із чистих фраз із блюзовим відтінком — знову ж таки, дуже вражаюче. Корисна ручка посилення дозволяє налаштувати додаткову діжку, і кожна модель підсилювача має спеціально розроблене звучання посилення. У бутик-режимі вищі налаштування посилення додавали набагато більше посилення до чистого звуку моделі підсилювача, а насиченість звучала і відчувалася органічно.

Модель передзвону, натхненна підсилювачем Vox, тепліша і товща за бутікову модель у більш чистих налаштуваннях. Але коли я ввімкнув буст (ручкою на полудень) і встановив ручку посилення близько 11 годин, підсилювач просто заволав, генеруючи агресивний і часом пронизливий звук, який винагородив би музиканта з владним підходом, такого як Ерік Гейлс або гітарист, який натхненний. любить силу однотонних партій.

Тим часом модель з високим коефіцієнтом посилення — вогнедишний звір. При посиленні на 11 годин з'являється багато низів, і відчуття руху підсилювача повітря стає більш очевидним. Включення наддуву трохи пом'якшило атаку, що зробило соло більш плавним. Але особливої ​​різниці в діапазоні ручки наддуву від полудня до максимуму не було. Почнемо з того, що модель підсилювача досить насичена.

Був запас по висоті, і він вражаюче динамічний і чутливий до нюансів вибору.

Використовуючи чисту модель, я пропустив затримку Yamaha UD Stomp через ефект петлі. Результати були спокійними і часто піднесеними. Функція Power-Amp-In дозволяє підключити педалборд і грати на ньому безпосередньо через підсилювач потужності Catalyst 100. Я використовував іншу установку з педаллю підсилювача Mesa/Boogie V-Twin безпосередньо через підсилювач потужності Catalyst і це звучало феноменально. І хоча в цьому режимі підсилювач обійдений, функція посилення все одно активна. Встановлений на 10 годин він додав приємний останній штрих до чистого каналу підсилювача Mesa/Boogie, зробивши його звучання помітно багатшим. На мою скромну думку, тільки підсилювач потужності та кабінет динаміка коштують 399 доларів.

Незважаючи на те, що знаменита технологія Line 6 HX вбудована в Catalyst, компанія добре попрацювала над тим, щоб опції були простими в керуванні та навігації. Тут немає нескінченного буфету ефектів, як можна було б очікувати. Є автономний ревербератор, крім того, ви можете використовувати тільки один додатковий ефект одночасно, якщо ви не принесете свій педалборд на вечірку.

Усього є 18 ефектів, згрупованих у три категорії: затримка, модуляція та висота тону/фільтр – кожен відповідний світлодіод горить зеленим, синім або фіолетовим кольором відповідно. Якщо ви вже використовували продукти Line 6, багато цих чудових ефектів (і колірне маркування) будуть вам знайомі. Є неймовірна динамічна приглушена затримка, деякі моделі модуляції, засновані на культових педалях, таких як MXR Phase 90 та інші, а також деякі класичні ефекти висоти тону / фільтра Line 6, такі як синтезатор гроулера та синтезаторні струни. Якщо ви хочете використовувати більше ефектів одночасно, петля ефектів — чудовий спосіб підключити зовнішні ефекти.

Між іншим, підключення USB дозволяє підключитися до комп'ютера, щоб ви могли використовувати програмне забезпечення для редагування Line 6, яке дозволяє зануритися в редагування тону або просто налаштувати кілька речей. Я припускаю, що насправді більшість користувачів просто зрозуміють, як отримати кілька основних звуків прямо з підсилювача, зберегти їх і просто використовувати це. Але завжди приємно мати варіанти, і якщо ви той, хто дійсно максимально використовує можливості розробників моделей та редакторів, у вас буде польовий день із додатком.

Вердикт
Для будь-якого гітариста, який шукає універсальну установку plug-and-play для репетицій, живих виступів та запису (ви можете записувати безпосередньо як через USB, так і через вбудований DI з емуляцією кабінету), Catalyst за адресою 399 доларів досить складно перевершити. У нього більше функцій, ніж потрібно багатьом гравцям, але для більшої частини цільової аудиторії буде мати значення те, скільки ви можете зробити, не занурюючись надто глибоко. І хоча ціна може говорити про інше, Catalyst призначений не тільки для початківців або гравців середнього рівня. Будь-який професійний гітарист, що втомився від обслуговування ламп та витрат, буде задоволений багатьма звуками, представленими тут.



Архів блогу