среда, 20 июля 2022 г.

FKJ Skills майстер-клас з використання лупів в Ableton Live

Майстер-клас FKJ про «живий» запис та використання лупів в Ableton Live

Французький музикант показує, як інстинктивно змішувати та створювати лупи на концертах та в студії.
Французький музикант Вінсент Фентон, який виступає під псевдонімом FKJ (French Kiwi Juice), відомий своїми сольними живими виступами. Під час концертів Фентон уміло нашарує лупи в Ableton Live, створює нові петлі прямо по ходу дії та демонструє мультиінструментальні навички.

У 2017 році, відразу після виходу дебютного альбому French Kiwi Juice, Вінсен записав живий майстер-клас з роботи з лупами для французького музичного журналу TRAX. Під час запису, що проходила у французькій студії Red Bull Studios Paris, Фентон показав, як він створює лупи з живих звуків, нашаровує їх один на одного і працює із семплами.

Для роботи з семплами та лупами музикант використовує запис інструментів та функції створення лупів та сетів в Ableton Live через Ableton Looper. За словами FKJ, він «одержимий методикою», яку використовує як у студії, так і на концертах.

Для зйомок майстер-класу музикант привіз до паризької студії Red Bull повний набір обладнання. Серед пристроїв – ноутбук з Ableton Live, електрогітара та бас гітара Fender, контролери AKAI MPC, електропіаніно Rhodes та інші інструменти.

Фентон зазначає, що завжди має у своєму розпорядженні інструменти «навколо клавішних і контролера», завдяки чому може зациклити будь-який звук. «Найцікавіше тут – спонтанність», – розповідає музикант. - «У вас є 15-20 секунд на вибір петлі. Як тільки вона зазвучить, у вас з'являється ще 15 секунд на вибір мелодії тощо».

За словами FKJ, спонтанність і розташування інструментів навколо себе дозволяє «менше працювати мозку і взяти гору інстинктам». Завдяки цьому утворюється своєрідний творчий транс, що дозволяє створити по-справжньому цікаві музичні текстури.

Робота FKJ багато в чому схожа на методику нідерландської мультиінструменталістки Елізи Трау. У своїх відео дівчина змішує різні елементи композицій у реальному часі та доповнює їх власною грою, завдяки чому створює цікаві та незвичайні кавери та власні композиції.

Архів блогу